21-02-19Erfgoed Deal: 40 mln € voor grote verbouwing

Erfgoed, zoals monumentale gebouwen, worden vaak beschouwd als obstakels voor een CO2-neutrale energievoorziening en voor beschermingsmaatregelen tegen de klimaatverandering. Ten onrechte. Het erfgoed is juist een inspiratiebron en een richtingwijzer voor de maatregelen die we bij de Grote Verbouwing van Nederland moeten treffen. En het erfgoed brengt ons allen samen in die opgave.

Vanuit die houding heeft Leen Verbeek, de voorzitter van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit op 21 februari in Madurodam de Erfgoed Deal getekend: een samenwerking van vijf ministeries, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg, de Federatie Instandhouding Monumenten, de Federatie Grote Monumentengemeenten, landschapspartijen (Natuurmonumenten, Landschappen.NL en Staatsbosbeheer) en het Rijksvastgoedbedrijf. Het kabinet stelt 20 miljoen euro beschikbaar, en VNG en IPO verdubbelen dat bedrag.

Een projectgroep met vertegenwoordigers van overheid en maatschappelijke organisaties telt een werkplan op. Kerndoel is het samenbrengen van verschillende partijen, waaronder tenminste ook betrokken bewoners, in projecten die enerzijds te maken hebben met energietransitie, klimaatadaptatie, stedelijke verdichting en transitie van het landelijk gebied en anderzijds gebruik maken van “erfgoed” als inspiratiebron of oplossing voor geconstateerde problemen.

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW): “De komende jaren staan we voor grote ruimtelijke opgaven: wijken moeten worden verduurzaamd, nieuwe energie moet worden opgewekt en getransporteerd. Bij de inrichting van onze leefomgeving moeten we rekening houden met wateroverlast, droogte én hitte. En onze steden groeien verder terwijl in andere gebieden bevolkingsdaling en leegstand problemen veroorzaken. Al deze opgaven raken onherroepelijk ook monumentale panden, historische stads- en dorpskernen en eeuwenoude landschappen. Bij de opgaven voor de toekomst kunnen we leren van ons erfgoed. En daarmee kunnen we ons erfgoed veiligstellen voor de toekomst”.

De Erfgoeddeal sluit naadloos aan op de oproep Fiks Nederland! van Kunsten '92 en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Download hier de tekst van de Erfgoed Deal

Lees verder: rijksoverheid

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit