18-10-18Invoeringswet bedreigt Omgevingskwaliteit

In een brief aan de leden van de Tweede Kamer uit de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit grote zorgen over de Invoeringswet, die op enkele belangrijke punten de Omgevingswet wijzigt. De technische bouwvergunning wordt losgeknipt van de kwaliteitseisen die een gemeente wil stellen, zoals bouwhoogte en vorm, respect voor erfgoed, rekening houden met omgevingsbelangen en dergelijke. Die gemeentelijke eisen en wensen zullen in veel gevallen gevolgen hebben voor het ontwerp van het bouwwerk, maar dat kan, na de verleende technische vergunning, nagenoeg niet meer worden veranderd.
Ook schrijft de Federatie in de brief dat het Rijk werk maakt van twee van de drie hoofddoelen van de wet: met regels en normen wordt gegarandeerd dat de veiligheid en de gezondheid worden beschermd. Maar het derde hoofddoel, ‘een goede omgevingskwaliteit’ wordt zonder nadere eisen op het bordje van de gemeenten gelegd. Het normeren van ‘een goede omgevingskwaliteit’ is misschien niet verstandig, maar het rijk mag van gemeenten eisen dat dit nationale doel op zijn minst expliciet bij alle bouwinitiatieven en andere ruimtelijke ingrepen wordt bevorderd. Die eis ontbreekt, garanties op een kwalitatief aangename leefomgeving zijn er niet.

Lees verder in de Nieuwsbrief van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit

download hier de brief aan de Tweede Kamer

Lees verder: klik hier

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit