13-04-18Nederland, het mooiste land van Europa

Als we beleidmaken voor ontwerpkwaliteit vergeten, zoals bij de distributiecentra langs de snelwegen, dan is het resultaat ook meteen afzichtelijk. Vandaar dat rond de transities die we kunnen voorspellen, zoals energie en klimaat, inmiddels (beter laat dan nooit) krachtig gepleit wordt voor dubbeldoelstellingen: naast het primaire doel de ruimtelijke kwaliteit als meekoppelend doel, met Ruimte voor de Rivier als internationale showcase.

Natuurlijk is er dan een groep boekhouders en bureaucraten die vraagt naar de bewijskracht van ruimtelijke kwaliteit: hoe meet ik dat, wat levert het op? Maar dat zijn inmiddels achterhoedegevechten.
Veel zorgelijker is dat we niet langer de infrastructuur hebben om snel op al die kwaliteitsvragen te kunnen inspelen.

Lees verder: Nederland het mooist

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit