19-10-17Cultuurhistorie: toekomst voor Achterhoek

Zonder caravan maar met een hoop bagage trok een groep erfgoeddeskundigen door het coulissenlandschap van de Achterhoek. Op zoek naar de Achterhoekse identiteit en manieren om deze ‘te gelde’ te maken.

Kennis en praktijk ontmoeten elkaar op bijzondere locaties tijdens de Week van Erfgoed en Ruimte in de Achterhoek, eind september, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met zeven gemeenten in de Achterhoek. Een roadtrip door het langzame landschap van Aalten /Bredevoort, via Borculo naar Doetinchem, Winterswijk en eindigend in Zutphen.

Erfgoed is een van de pijlers van de Achterhoekse economie. De wethouders die het gezelschap ontvangen benadrukken het belang voor het toerisme allemaal. Maar de vraag die deze week ter tafel ligt is breder. Directeur Susan Lammers van de RCE: ‘Wat we willen is het erfgoed inzetten om de actuele opgaves als energietransitie, leegstand, krimp en noodzaak van duurzaamheid, te sturen. Als je weet waar je vandaan komt, weet je waar je heen moet.’

Lees verder: Nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit