30-09-16Fietsen met welstand door Amsterdam

Hoog in de Amsterdam Tower aan het IJ presenteerde Marianne Looff, voorzitter van de Commissie Welstand en Monumenten Amsterdam, op 29 september het nieuwste jaarverslag aan de (talrijke) bestuurders van de hoofdstad en de bestuurscommissies de stadsdelen.

Het jaarverslag kreeg de vorm van een bundel van zes fietsroutes die van Noord naar Zuid, van Oost naar West tot in de Bijlmermeer langs recente bouwprojecten voert. De bundel geeft inzicht in de keuzes die architecten maken, de manier waarop de stad en de Commissie Welstand en Monumenten daarop reageert, en hoe dat leidt tot verlevendiging van het stadsbeeld.

Een fragment uit de inleiding over de route van 13,5 kilometer door Oost:

In het oude deel van Amsterdam-Oost is in de jaren ’70 en ’80 veel gesloopt of goedkoop gerenoveerd. De manier waarop dat gebeurde, was gestoeld op een bewuste overtuiging: weg met de verkrotting, we maken het beter. Slechts een paar decennia later vinden we de architectuur die dat heeft opgeleverd te schraal. De oorspronkelijke stijl maakte plaats voor een heel andere, iets wat doorging door tot in de jaren ’90. Zo is in 1991 nog een karakteristiek juweeltje bij het Muiderpoortstation, bekend als ‘de billen van Wijdeveld’, gesloopt en vervangen door een gebouw met een totaal andere architectuur.

Deze route laat zien dat hoe het ook anders kan. Met de nieuwe blokken aan de Tugelaweg bijvoorbeeld. Terwijl je aan het begin van de straat nog ziet hoe de oude Amsterdamse School-panden dertig jaar geleden zijn ‘opgeknapt’ met een stuclaag en een knalkleurtje op de kozijnen, houden de nieuwe blokken verderop in de straat veel meer rekening met de geschiedenis. De eigentijdse interpretatie van de Amsterdamse School-stijl voegt hier veel kwaliteit toe zonder met het oude te breken. Ook Jeruzalem, in Tuindorp Frankendael, hoort in dit rijtje thuis. Nog niet iedereen is overtuigd van de kwaliteiten van dit gebied met de kenmerkende vierkante duplex-woningen.

De fietsroutes zijn te vinden op de website fietsenmetwelstand.nl

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit