16-06-16Rosendaal en Kampen positief over welstand

Roosendaal

Met debatavonden, symposia, een wekelijks loket en rondetafelgesprekken wil de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) van Roosendaal een brug slaan met de aanvragers. Die ambitie past bij de omslag in de werkwijze van de commissie, die bij bouwplannen kijkt naar het uiterlijk van de bouwwerken, zoals de architectuur, de gebruikte materialen en de kleuren van het bouwwerk. (...)
De noodzaak om de omslag verder door te voeren komt enerzijds door de nieuwe Omgevingswet die hierom vraagt. Daarnaast gaf een enquête vorig jaar aan dat er een en ander te verbeteren valt. Burgers die de voorbije drie jaar met de commissie te maken hadden zijn daarvoor ondervraagd. Zij gaven behalve complimenten ook verbeterpunten mee.

Lees meer in BN De Stem

Kampen

De huidige Welstandsnota van de gemeente Kampen wordt geactualiseerd. Het college van b en w heeft na overleg met verschillende kamper partijen besloten de welstandstoetsing niet af te schaffen maar te vereenvoudigen. Dit geldt zowel voor woonwijken als op bedrijventerreinen. Voor woonwijken geldt dat kleine verbouwingen hierdoor straks sneller getoetst worden. (...)
Uit gesprekken met inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden is gebleken dat er geen draagvlak is om de welstandstoetsing af te schaffen. Ondernemers en inwoners vinden welstand belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat er bij een verbouwing rekening wordt gehouden met de omgeving.

Lees verder brugnieuws

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit