12-05-16Fiets mee met MooiKUST in juni

Bouwen aan de kust, ja of nee? Vaak is voor beide wat te zeggen. In juni fietsen de adviseurs ruimtelijke kwaliteit van mooiKUST langs de Nederlandse kust. En u kunt een stukje mee fietsen! De fietsers brengen de schoonheid en kwetsbaarheid van de kust in beeld. Van de start op 1 juni in Cadzand-Bad tot aan de finish op 29 juni in Delfzijl. Onderweg worden mensen geïnterviewd, die beroepshalve zorgen voor een mooie kust. Zo ontstaat een reeks inspirerende filmpjes, die de discussie voeden over bouwen aan de kust.

Een groep adviseurs ruimtelijke kwaliteit van mooiKUST fietst in juni elke woensdag een deel van de kust. Ze stoppen op plekken die opvallen of juist vanzelfsprekende schoonheid hebben. Dat kunnen ook beoogde bouwlocaties zijn. Daar gaan ze met stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten, architectuurhistorici, bestuurders, ondernemers, bewoners en recreanten in gesprek over de schoonheid en kwetsbaarheid van de Nederlandse kust in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Fryslân en Groningen.

Ook u kunt meefietsen! De hele route, een dag, een dagdeel: u hebt het voor het kiezen. Kies een plek die u graag wilt zien, of een dag die u goed uitkomt, en bel met een van onderstaande adviseurs over tijd en plaats waar u bij het ploegje fietsers kunt aansluiten. We garanderen boeiende gesprekken op de fiets, onvermoede vergezichten en ontluisterend pragmatisme.

De discussie over bouwen aan de kust liep een paar maanden geleden flink op toen minister Schulz haar regierol wilde beëindigen. Veel mensen haalden de Belgische kust aan als slecht voorbeeld. Anderen zagen de duinen al volgroeien met huisjesparken. Er zijn duizenden handtekeningen verzameld om ‘de kust met rust te laten’. Maar hoe kun je nou over kwaliteit praten als je de kust niet volledig in beeld hebt ? De fietsconferentie mooiKUST brengt kennis en beelden samen op de meest bijzondere plekken aan de kust. Mooie bijkomstigheid: mooiKUST anticipeert al op de nieuwe manier van werken van de Omgevingswet.

De fietsconferentie mooiKUST is een uniek initiatief van Dorp Stad & Land, MOOI Noord-Holland, hûs en hiem en Libau. Allemaal organisaties die gemeenten adviseren over ruimtelijke kwaliteit. Op vijf woensdagen in juni wordt er gefietst: 1 juni Zeeland, 8 juni Zuid-Holland, 15 juni Noord-Holland, 22 juni Fryslân en 29 juni Groningen.

Wanneer de adviseurs uitgefietst zijn worden de filmpjes gepubliceerd. Via nieuwsbrieven en sociale media @mooiKUST kan iedereen mooiKUST volgen. De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit ondersteunt mooiKUST met aandacht op de website www.ruimtelijkekwaliteit.nl.

Namens mooiKUST zijn de volgende adviseurs bereikbaar voor meer informatie:
Dorine van Hoogstraten (info@mooinoord-holland.nl, 072-5204459)
Martijn Oosterhuis (info@dorpstadenland.nl, 010-2809445)
Gerrit Boschloo (gboschloo@husenhiem.nl, 058-2337940)
Karin Peeters (info@libau.nl, 050-3126545)

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit