12-05-16Fiets mee met MooiKUST in juni

Bouwen aan de kust, ja of nee? Vaak is voor beide wat te zeggen. In juni fietsen de adviseurs ruimtelijke kwaliteit van mooiKUST langs de Nederlandse kust. En u kunt een stukje mee fietsen! De fietsers brengen de schoonheid en kwetsbaarheid van de kust in beeld. Van de start op 1 juni in Cadzand-Bad tot aan de finish op 29 juni in Delfzijl. Onderweg worden mensen geïnterviewd, die beroepshalve zorgen voor een mooie kust. Zo ontstaat een reeks inspirerende filmpjes, die de discussie voeden over bouwen aan de kust.

Een groep adviseurs ruimtelijke kwaliteit van mooiKUST fietst in juni elke woensdag een deel van de kust. Ze stoppen op plekken die opvallen of juist vanzelfsprekende schoonheid hebben. Dat kunnen ook beoogde bouwlocaties zijn. Daar gaan ze met stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten, architectuurhistorici, bestuurders, ondernemers, bewoners en recreanten in gesprek over de schoonheid en kwetsbaarheid van de Nederlandse kust in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Fryslân en Groningen.

Ook u kunt meefietsen! De hele route, een dag, een dagdeel: u hebt het voor het kiezen. Kies een plek die u graag wilt zien, of een dag die u goed uitkomt, en bel met een van onderstaande adviseurs over tijd en plaats waar u bij het ploegje fietsers kunt aansluiten. We garanderen boeiende gesprekken op de fiets, onvermoede vergezichten en ontluisterend pragmatisme.

De discussie over bouwen aan de kust liep een paar maanden geleden flink op toen minister Schulz haar regierol wilde beëindigen. Veel mensen haalden de Belgische kust aan als slecht voorbeeld. Anderen zagen de duinen al volgroeien met huisjesparken. Er zijn duizenden handtekeningen verzameld om ‘de kust met rust te laten’. Maar hoe kun je nou over kwaliteit praten als je de kust niet volledig in beeld hebt ? De fietsconferentie mooiKUST brengt kennis en beelden samen op de meest bijzondere plekken aan de kust. Mooie bijkomstigheid: mooiKUST anticipeert al op de nieuwe manier van werken van de Omgevingswet.

De fietsconferentie mooiKUST is een uniek initiatief van Dorp Stad & Land, MOOI Noord-Holland, hûs en hiem en Libau. Allemaal organisaties die gemeenten adviseren over ruimtelijke kwaliteit. Op vijf woensdagen in juni wordt er gefietst: 1 juni Zeeland, 8 juni Zuid-Holland, 15 juni Noord-Holland, 22 juni Fryslân en 29 juni Groningen.

Wanneer de adviseurs uitgefietst zijn worden de filmpjes gepubliceerd. Via nieuwsbrieven en sociale media @mooiKUST kan iedereen mooiKUST volgen. De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit ondersteunt mooiKUST met aandacht op de website www.ruimtelijkekwaliteit.nl.

Namens mooiKUST zijn de volgende adviseurs bereikbaar voor meer informatie:
Dorine van Hoogstraten (info@mooinoord-holland.nl, 072-5204459)
Martijn Oosterhuis (info@dorpstadenland.nl, 010-2809445)
Gerrit Boschloo (gboschloo@husenhiem.nl, 058-2337940)
Karin Peeters (info@libau.nl, 050-3126545)

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit