04-01-16Schoonheid van invloed op gezondheid

De schoonheid van de (gebouwde of natuurlijke) omgeving is van invloed op de gezondheid van de bewoners. Een fraaie omgeving is een betere indicator voor de gezondheid dan de hoeveelheid groen in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Warwick.

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van de enorme dataverzameling van de website “scenic-or-not”, waarin anderhalf miljoen mensen hun waardering hebben gegeven over 270.000 foto’s van (stedelijke en natuurlijke) landschappen. Anders dan verwacht worden foto’s waarop veel landschappelijk groen te zien is minder hoog gewaardeerd dan foto’s waarop ook bruin, grijs en blauw voorkomen. De waardering van het landschap neemt wel wat af als er door mensen gemaakte objecten (gebouwen, wegen) op de foto voorkomen.

De onderzoekers hebben de waardering van de foto’s vergeleken met informatie over de mate van gezondheid van de bewoners in de betreffende gebieden. Zij concluderen dat mensen die in een hoog gewaardeerd gebied wonen, zichzelf gezonder vinden dan mensen elders, ongeacht de vraag of het om een stedelijk gebied gaat, om een buitenwijk of om het platteland. Zelfs als rekening gehouden wordt met andere factoren die een invloed hebben op het gezondheidsgevoel, zoals een laag inkomen of slechte luchtkwaliteit, blijft de relatie tussen een aantrekkelijk gebied en een goede gezondheid overeind. Verschillen in opvattingen over de eigen gezondheid kunnen zelfs beter verklaard worden door te kijken naar de aantrekkelijkheid van de omgeving, dan naar de mate van groen in de omgeving.

Het onderzoek van de Universiteit van Warwick is eind november gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Lees verder: Nature

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit