16-11-15Oud-voorzitter Bandell overleden

In de nacht van zondag 15 op maandag 16 november is Ronald Bandell overleden. Bandell was een vooraanstaand burgemeester van achtereenvolgens Moordrecht, Papendrecht, Alkmaar en Dordrecht. Hij was onder meer voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters en tussen 1999 en 2004 voorzitter van de Federatie Welstand.

In 1999 kreeg de Federatie ook zijn eerste directeur; voorheen was de vereniging een samenwerkingsverband van regionale en lokale welstandscommissies, waarbij de dagelijkse leiding in handen lag van de secretaris, die tevens directeur was van een van de regionale organisaties.

Onder Bandell professionaliseerde de organisatie. In 2002 werd de nieuwe Woningwet van kracht die gemeente uitnodigde expliciet welstandsbeleid te formuleren en in welstandscriteria te vatten die het speelveld van de welstandscommissies bepalen. Bandell zag in het succes van de welstandsnota's het bewijs dat gemeentebesturen de zorg voor ruimtelijke kwaliteit serieus nemen.

Ronald Bandell was een uitgesproken voorstander van het verbreden en verdiepen van de welstandszorg. "Bij het vaststellen van de welstandsnota's is duidelijk geworden dat welstand, als instrument voor ruimtelijke kwaliteit, zeer nauw samenhangt met de stedenbouwkundige ambities van een gemeente", zei hij in zijn afscheidsspeech in 2004. Hij waarschuwde voor de privatisering van de stedenbouw: indien projectontwikkelaars de stedenbouwkundige onderbouwing leveren voor hun eigen projecten, dan "worden onvermijdelijk op de eerste plaats de private belangen gediend". Als een gemeente niet zelf het debat voert over de ruimtelijke kwaliteit, als een gemeente daar geen visie op heeft, "dan is de welstandszorg niets meer dan een schaamlap voor het falen van de lokale democratie. Een achterhoedegevecht over cosmetica."

Bandell heeft in zijn bestuursperiode meestal diplomatiek, maar wanneer nodig streng en doortastend, de belangen van de ruimtelijke kwaliteit en van de Federatie in politiek Den Haag en tegenover zakenpartners vaardig verdedigd. De Federatie is hem daar zeer erkentelijk voor.

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit