16-07-15Zeggenschap welstand in Eindhoven bij burgers

De gemeente Eindhoven gaat de verantwoordelijkheid voor het welstandsbeleid overhevelen naar bewonersgroepen en vaste partners. Het college van b en w stelt een experiment voor aan de gemeenteraad, dat het begin is van een totale modernisering van het beleid.

Het college wil voor delen van de stad de verantwoordelijkheid voor ruimtelijke kwaliteit uit handen geven, maar voor gebieden van stedelijk belang en van grote cultuurhistorische waarde blijft de gemeente zelf de regie houden.

In andere buurten kunnen de bewoners zelf de verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke kwaliteit overnemen. De spelregels worden door de buurten zelf ontwikkeld, waarbij de overheid faciliterend optreedt. De toetsing kan door de bewoners zelf plaatsvinden, maar ook door een onafhankelijke commissie of supervisor worden gedaan, die zich dan moet houden aan de door bewoners opgestelde criteria. Wat geldt voor bewoners, geldt ook voor vaste partners van de overheid, zoals woningcorporaties, de Technische Universiteit of de HighTech Campus.

Het aantal experiment-gebieden is afhankelijk van de ambtelijke capaciteit en de wens van bewoners/vaste partijen om hier actief in te opereren. De gemeente gaat voorlopig uit van tien experiment-gebieden.

Waarnemend wethouder Mary-Ann Schreurs en projectleider Ronald Rijnen verwachten dat er ook buurten zullen zijn die kiezen voor welstandsvrij bouwen. Elk jaar wil de gemeente bekijken of er geen rare dingen gebeuren.

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit is betrokken geweest bij de voorbereiding van het raadsvoorstel. Samen met Eisse Kalk (Agora Europa) schreef Federatie-directeur Flip ten Cate het rapport "Inwonersparticipatie bij omgevingskwaliteit".

De gemeenteraad zal na de zomer een besluit nemen over het raadsvoorstel; de experimenten kunnen dan in het najaar van 2015 starten.

Lees verder: gemeente Eindhoven

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit