25-11-14Schitterend zonnedak op yoga studio

De Bikram Yoga studio in Utrecht ligt in het beschermde stadsgezicht van Utrecht. Om de 102 zonnepanelen te kunnen plaatsen was het de wens van de welstand om een dakvullend systeem aan te brengen in de oorspronkelijke kleur van het dak.

Zon&Co plaatste hier een 9-tal dummy zonnepanelen of opvulstukken om aan deze wens te voldoen. Het trapezium gevormd dak is hierbij voorzien van een aansluitend vlak van 2x 51 zwarte Aleo S79.250 zonnepanelen waarbij de de hoek is opgevuld met dummy panelen.

Bijzonder aan deze nep-zonnepanelen is dat door drie van de opvulstukken een afvoerpijp steekt!

(...)

Overleg welstand Utrecht

Met een paar proefmodellen op zak hebben we ons voorstel in oktober 2013 gepresenteerd voor de welstandcommissie te Utrecht. De reactie was uitermate positief. Men was erg lovend over het feit dat een zo mooie oplossing werd nagestreefd.

Gezamenlijk waren we het er over eens dat het belangrijk is om mooie oplossingen voor zonne-energie systemen te gaan realiseren. Zonne-energie is belangrijk voor een duurzame energievoorziening maar in veel gevallen is het geen visueel mooie oplossing. Conform de uitspraak van onze Nederlandse zonne-goerroe; Wim Sinke (ECN) kan dit een serieus knelpunt vormen voor een verdere uitrol van zonne-energie in ons land.

Lees verder: Zon en co

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit