25-11-14Schitterend zonnedak op yoga studio

De Bikram Yoga studio in Utrecht ligt in het beschermde stadsgezicht van Utrecht. Om de 102 zonnepanelen te kunnen plaatsen was het de wens van de welstand om een dakvullend systeem aan te brengen in de oorspronkelijke kleur van het dak.

Zon&Co plaatste hier een 9-tal dummy zonnepanelen of opvulstukken om aan deze wens te voldoen. Het trapezium gevormd dak is hierbij voorzien van een aansluitend vlak van 2x 51 zwarte Aleo S79.250 zonnepanelen waarbij de de hoek is opgevuld met dummy panelen.

Bijzonder aan deze nep-zonnepanelen is dat door drie van de opvulstukken een afvoerpijp steekt!

(...)

Overleg welstand Utrecht

Met een paar proefmodellen op zak hebben we ons voorstel in oktober 2013 gepresenteerd voor de welstandcommissie te Utrecht. De reactie was uitermate positief. Men was erg lovend over het feit dat een zo mooie oplossing werd nagestreefd.

Gezamenlijk waren we het er over eens dat het belangrijk is om mooie oplossingen voor zonne-energie systemen te gaan realiseren. Zonne-energie is belangrijk voor een duurzame energievoorziening maar in veel gevallen is het geen visueel mooie oplossing. Conform de uitspraak van onze Nederlandse zonne-goerroe; Wim Sinke (ECN) kan dit een serieus knelpunt vormen voor een verdere uitrol van zonne-energie in ons land.

Lees verder: Zon en co

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit