06-11-14Renz Schulze, welstandscie Den Haag

Rens Schulze van Geurst & Schulze architecten uit Scheveningen kent Den Haag als geen ander. Begin jaren tachtig tekende hij mee aan het tweede project van de Portugese architect Alvaro Siza in de Schilderswijk. Het bureau groeide mee met de Kampagne Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit, ontving in de jaren negentig de Berlage vlag voor stadsvernieuwing in de Schilderswijk en het bureau was supervisor van de wijk Transvaalkwartier. Schulze is als voorzitter van de welstandscommissie de opvolger van Rainer Bullhorst (1946) die deze positie zes jaar bekleedde.

Er staan belangrijke veranderingen op het programma van de welstandscommissie. De welstand moet digitaal. Nu zijn de welstandsnota, planbehandeling en verslagen al digitaal. De burger of ondernemer moet straks op de bank met zijn iPad de welstandsregels voor zijn straat direct kunnen vinden.

De nieuwe voorzitter Schulze vertelt over de mediahype rond welstand en het gevaar van willekeur: ‘In Eindhoven is welstand bijvoorbeeld helemaal niet afgeschaft, alleen in een bepaalde wijk. En daar worden plannen aan één supervisor voorgelegd. Het is geen goede situatie dat één persoon plannen beoordeelt. Je kan je afvragen of dat een betere situatie is.’ Vandaar het belang van een commissie en een welstandsnota voor burgers.

Lees verder: Haacs

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit