06-11-14Renz Schulze, welstandscie Den Haag

Rens Schulze van Geurst & Schulze architecten uit Scheveningen kent Den Haag als geen ander. Begin jaren tachtig tekende hij mee aan het tweede project van de Portugese architect Alvaro Siza in de Schilderswijk. Het bureau groeide mee met de Kampagne Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit, ontving in de jaren negentig de Berlage vlag voor stadsvernieuwing in de Schilderswijk en het bureau was supervisor van de wijk Transvaalkwartier. Schulze is als voorzitter van de welstandscommissie de opvolger van Rainer Bullhorst (1946) die deze positie zes jaar bekleedde.

Er staan belangrijke veranderingen op het programma van de welstandscommissie. De welstand moet digitaal. Nu zijn de welstandsnota, planbehandeling en verslagen al digitaal. De burger of ondernemer moet straks op de bank met zijn iPad de welstandsregels voor zijn straat direct kunnen vinden.

De nieuwe voorzitter Schulze vertelt over de mediahype rond welstand en het gevaar van willekeur: ‘In Eindhoven is welstand bijvoorbeeld helemaal niet afgeschaft, alleen in een bepaalde wijk. En daar worden plannen aan één supervisor voorgelegd. Het is geen goede situatie dat één persoon plannen beoordeelt. Je kan je afvragen of dat een betere situatie is.’ Vandaar het belang van een commissie en een welstandsnota voor burgers.

Lees verder: Haacs

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

  In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

  lees verder

 • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

  lees verder

 • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

  De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit