05-09-14Omgevingskwaliteit ontstaat niet vanzelf

Ruimtelijke kwaliteit heeft een koppositie gekregen in de pas verschenen Omgevingswet,constateert een tevreden Flip ten Cate. De lokale democratie
krijgt volop de ruimte om met het onderwerp aan de slag te gaan, maar juist daar is de directeur van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit niet helemaal gerust op.

Gefeliciteerd, u kijkt terug op een succesvolle lobby. Bent u tevreden?
‘Nog niet helemaal, omgevingskwaliteit ontstaat niet vanzelf. Het is goed dat deze wet de obstakels uit de weg ruimt die nu verhinderen dat grote bouwprojecten de kwaliteit van de omgeving verbeteren.
Niet de onwrikbare en vaak absurde normen en het sectorale denken vanuit dichtgetimmerde beperkingen en belemmeringen staan meer centraal, niet de vraag of een project wel mag binnen alle regels, maar de vraag of het project bijdraagt aan het publieke belang. Bij deze vraag heeft een wethouder de ruimte om te zeggen: ik vind dat een mooi plan, dus dat gaan we doen, ook al is het strijdig met de normen. Ik ben daar enthousiast over. Kwaliteit
kun je niet in strakke regels vangen. Ruimtelijke kwaliteit is een vorm van waardetoekenning aan gebouwen en woonbuurten en het beleven van de eigen omgeving door bewoners. Wat is het koper, goud en brons in onze omgeving dat we moeten poetsen? Kwaliteit en schoonheid ontstaan in de harten van mensen en worden werkelijkheid waar visie, vakmanschap en
daadkracht zich met de omgeving verbinden.’

Lees het hele interview in SC van 4 september 2014 hier

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit