26-08-14Petitie onafhankelijke Vlaams Bouwmeester

'Zonder bouwmeester dreigt de banaliteit' kopt De Standaard. In Vlaanderen is een heftig debat losgebarsten over de wenselijkheid om een onafhankelijke bouwmeester te behouden. De regering wil de vrije denker vervangen door een groep van vijf ambtenaren die ressorteren onder de administratie Ruimtelijke Ordening.

Op internet is een petitie gestart voor behoud van het instituut. "Wij nemen vol onbegrip kennis van de voorgenomen hervorming van het bouwmeesterschap. De kwaliteit van onze leefomgeving én van de architectuurpraktijk in Vlaanderen is op verschillende fronten bedreigd als de bouwmeester (als persoon en als team en als onafhankelijke institutie) wordt uitgehold. Het gaat over de kwaliteit van onze openbare gebouwen, publieke ruimtes, infrastructuren en landschappen. Maar ook om de kansen die de ‘open oproepen’ en andere wedstrijdformules bieden aan (jonge) architectenbureaus én aan publieke overheden om mee te bouwen aan een kwalitatieve leefomgeving.", aldus de eerste alinea van de petitie.

maquette van Richard Rogers' Paleis van Justitie in Antwerpen

In een artikel in De Architect looft Marc Dubois het instituut van de Vlaams Bouwmeester die, in de personen van respectievelijk Bob van Reeth, Marcel Smets en Peter Swinnen, de architectuur in België uit de sfeer van politieke benoemingen en achterkamer-deals trokken en via het systeem van de Open Oproep de kwaliteit van de (publieke) gebouwen een enorme impuls gaven.

Dubois schrijft dat de Vlaamse politiek niet gediend is van de onafhankelijke kritiek van de Bouwmeester. Door de functie ambtelijk te maken zou het spreekrecht van de Vlaamse Bouwmeester plaatsmaken voor een ambtelijke zwijgplicht.

Tot de eerste ondertekenaars behoren niet alleen prominente Vlaamse architecten, maar ook een groot aantal bekende Nederlandse namen, waaronder voormalige rijksbouwmeesters en rijksadviseurs zoals Yttje Feddes, Dirk Sijmons en Mels Crouwel.

Lees verder: petitie Doorstart Vlaams Bouwmeester

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit