07-05-14welstand IJsseltein op ruimtelijke plannen.nl

Eerste welstandsnota via ruimtelijkeplannen.nl

Gemeente IJsselstein heeft als eerste haar welstandsnota objectgericht en digitaal ontsloten via Ruimtelijkeplannen.nl. Daarmee loopt Gemeente IJsselstein vooruit op de ambitie van Rijksoverheid en Geonovum om digitale welstandnota's te ontsluiten via deze landelijke voorziening.

Actualisatie welstandsbeleid

Gemeente IJsselstein heeft besloten het beleid te vereenvoudigen; welstandsbeleid en welstandsnota worden eenvoudiger en toegankelijker gemaakt voor de inwoners van IJsselstein. Alleen voor specifieke gebieden en bouwwerken wordt nog welstandsbeleid gevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de welstandstoets ambtelijk te laten uitvoeren.

IMWE2014
De Ministeries van Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties hebben de ambitie om vooruitlopend op de Omgevingswet het digitaal ontsluiten van de welstandsnota te verbeteren. Geonovum is begin dit jaar om deze reden gestart met de actualisatie van de huidige standaard voor digitale welstandsnota's (IMWE) en deze toe te voegen als facultatieve standaard aan de set RO Standaarden 2012. Sinds 2013 beheert Geonovum het Informatiemodel Welstand (IMWE) in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De huidige (facultatieve) standaard voor digitale welstandsnota´s is IMWE2008. De nieuwe standaard IMWE2014 wordt naar verwachting in het najaar opgeleverd. Vanaf medio 2015 kunnen welstandnota's conform deze nieuwe standaard door Ruimtelijkeplannen.nl worden opgehaald en getoond.

Tijdelijke oplossing tot nieuwe standaard beschikbaar is
Voor Gemeente IJsselstein hebben wij de welstandsnota geactualiseerd. Vooruitlopend op bovengenoemde ontwikkeling is de welstandsnota van Gemeente IJsselstein objectgericht gemaakt met behulp van het plantype Structuurvisie en de daarbij behorende mogelijkheden die de RO Standaarden 2012 biedt. Door de gemeente is de digitale nota ontsloten via Ruimtelijkeplannen.nl zodat welstandseisen van IJsselstein zijn te raadplegen via de landelijke voorziening. Deze situatie is tijdelijk. Na oplevering van de standaard IMWE2014 zal in overleg met de gemeente de nota worden omgezet, zodat de welstandeisen vanaf de zomer van 2015 conform de actuele vereisten raadpleegbaar zijn op Ruimtelijkeplannen.nl.

Raadpleeg de welstandsnota via: Welstandsnota IJsselstein

Lees verder: BRO

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit