04-02-14Melanie Schultz kampioen kwaliteit

"Mij is ooit in de mond gelegd dat ik een grote fan ben van Belgische Toestanden', maar met een paar duidelijke afspraken kun jemet particulier opdrachtgeverschap wel degelijk prachtige buurten realiseren".

Dat zegt minister Melanie Schultz in een interview met het Blauwe Kamer Jaarboek, dat door de TU Delft online is gezet.

Schultz is op zoek naar de ultieme oplossing om er voor te zorgen dat het lokale bestuur meer werk maakt van ruimtelijke kwaliteit. "Soms heb je in een gemeente een briljante afdeling stedenbouw, maar heel vaak ook niet. Hoe zorg je er dan voor dat je, ondanks de politieke druk om snel resultaat te boeken voor weinig geld, toch dingen ontwikkelt die lang meekunnen? De ultieme oplossing heb ik nog niet. Wat doe je met die lokale wethouder die toch maar een nieuw bankkantoor toestaat dat voor 50 jaar het straatbeeld bederft."

De minister zegt ook dat ze radicale oplossingen voor krimpdorpen niet schuwt. "Ik zie er weinig heil in om iets in leven te houden dat niet levensvatbaar is. Je kunt het ook zien als een unieke kans om natuur terug te brengen. Er kan een moment komen dat je als rijk zegt: we kopen de boel op en we maken er iets anders van. Liever niet, natuurlijk, maar het is wat mij betreft denkbaar."

Lees verder: het interview met Melanie Schultz

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit