04-02-14Melanie Schultz kampioen kwaliteit

"Mij is ooit in de mond gelegd dat ik een grote fan ben van Belgische Toestanden', maar met een paar duidelijke afspraken kun jemet particulier opdrachtgeverschap wel degelijk prachtige buurten realiseren".

Dat zegt minister Melanie Schultz in een interview met het Blauwe Kamer Jaarboek, dat door de TU Delft online is gezet.

Schultz is op zoek naar de ultieme oplossing om er voor te zorgen dat het lokale bestuur meer werk maakt van ruimtelijke kwaliteit. "Soms heb je in een gemeente een briljante afdeling stedenbouw, maar heel vaak ook niet. Hoe zorg je er dan voor dat je, ondanks de politieke druk om snel resultaat te boeken voor weinig geld, toch dingen ontwikkelt die lang meekunnen? De ultieme oplossing heb ik nog niet. Wat doe je met die lokale wethouder die toch maar een nieuw bankkantoor toestaat dat voor 50 jaar het straatbeeld bederft."

De minister zegt ook dat ze radicale oplossingen voor krimpdorpen niet schuwt. "Ik zie er weinig heil in om iets in leven te houden dat niet levensvatbaar is. Je kunt het ook zien als een unieke kans om natuur terug te brengen. Er kan een moment komen dat je als rijk zegt: we kopen de boel op en we maken er iets anders van. Liever niet, natuurlijk, maar het is wat mij betreft denkbaar."

Lees verder: het interview met Melanie Schultz

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit