10-10-13Ervenconsulent maakt Lopik mooi

Een nieuwbouwplan in het buitengebied moet vooral mooi in de omgeving passen. Dat is belangrijker dan dwangmatig vasthouden aan de vierkante meters van het bestemmingsplan.

Met dit beleid loopt de gemeente voorop in de provincie Utrecht. (...) Ewen ervenconsulent geeft advies over de inrichting van het erf, zoals waar water moet komen en welke bomen er worden geplant. In Gelderland wordt al vaker op deze manier gewerkt, in Utrecht is Lopik de pilotgemeente. "We willen meer aandacht besteden aan het uiterlijk van een bouwplan en hoe het ind e omgeving past," zegt wethouder Gerrit Spelt.

Zie hier een afbeelding van het artikel in AD/Utrechts Nieuwsblad.

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit