26-08-13wijziging vergunningvrij bouwen vertraagd

De invoering van nieuwe regels vergunningvrij bouwen wordt uitgesteld tot ten minste volgend jaar zomer. Met de nieuwe regels moet er nog meer vergunningvrij gebouwd kunnen worden en er wordt opnieuw een poging gewaagd om de regels eenvoudiger te maken.

De ICT is de veroorzaker van het uitstel. Het kost veel tijd om de nieuwe eenvoudige?! regels te verwerken in de software op het digitale omgevingsloket (www.omgevingsloket.nl). Op deze website kan een 189 stappenplan worden doorlopen of een bouwwerk vergunningvrij is. Wel is het van belang dat u tijdens uw studie de richting vergunningvrij bouwen gekozen heeft. Voor een gemiddelde bouwkundige ingenieur zullen de vaktermen die gebruikt worden de pet te boven gaan. Laat staan dat een particulier de tool kan gebruiken.

Er is veel kritiek op de huidige regels. De regels zijn bijzonder complex waarbij rechters, ambtenaren, juristen en adviseurs door de bomen het bos niet zien. Het uitzoeken of iets vergunningvrij is kost meer tijd dan het bouwplan technisch uit te werken. Bovendien hebben de complexe regels de maatschappij talloze miljoenen euro's gekost aan opleidingen, cursussen, discussies en juridische geschillen.

Het ontslakken, de marketing campagne van Actieagenda Bouw, wordt voor de praktijk wel erg lastig wanneer de regels complexe slakken blijven. Zie de cartoon waar dit uitgebeeld wordt. De regels kunnen op korte termijn niet worden aangepast omdat feitelijk alles complex is bij de Rijksoverheid.

Zie ook ons eerdere nieuwsbericht

Lees verder: Omgevingsweb

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit