09-07-13Woonboten zijn bouwwerken

De rechtbank in Amsterdam heeft eind juni bepaald dat woonboten in de hoofdstad beschouwd moeten worden als bouwwerken. De verstrekkende consequentie is dat verbouwingen aan de meeste woonschepen voortaan moeten voldoen aan het bouwbesluit en de welstandscriteria.

De vraag of iets beschouwd moet worden als een woonboot of als een (drijvend) bouwwerk wordt beantwoord in de Verordening op de Binnenwateren van de gemeente Amsterdam. De drijvende waterwoningen in IJburg van architect Marlies Rohmer moeten worden beschouwd als bouwwerken, terwijl woonboten alle vaartuigen en andere objecten op het water zijn, hoofdzakelijk gebruikt als woning, die niet onder de Woningwet vallen.

Wie een woonboot wil verbouwen, heeft daarvoor in Amsterdam een verbouwingsvergunning nodig op grond van deze Verordening. Maar wie een bouwwerk wil verbouwen moet voldoen aan de eisen van de Wabo en de Woningwet en heeft daarvoor een omgevingsvergunning nodig.

In de Amsterdamse zaak is een verbouwingsvergunning verleend voor het plaatsen van nieuwe ramen in de stuurhut en het aanbrengen van een sedumdak, terwijl volgens de rechter de procedure voor een omgevingsvergunning had moeten worden gevolgd.

De rechtbank meent dat de betreffende woonboot een bouwwerk is, omdat hij bedoeld is voor permanente bewoning en al gedurende lange tijd als woning wordt gebruikt, omdat hij niet zelfstandig kan varen, en omdat hij niet eenvoudig is te verplaatsen aangezien hij op diverse manieren verbonden is met de kade en de bodem. Het is dus een plaatsgebonden constructie. Dat deze woonboot er uitziet als een schip en ooit als schip gevaren heeft, maakt voor de rechter niet veel uit.

De uitspraak werd gedaan op 27 juni 2013 in rechtszaak AWB 12/1028 WW44

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit