25-06-13Geen welstand meer in Oisterwijk

Op 20 december 2012 heeft de gemeenteraad besloten om per 1 juli 2013 de Welstandsnota gemeente Oisterwijk in te trekken en de welstandstoetsing door de Commissie Welstand en Monumenten te beëindigen.

Aanvragen om omgevingsvergunning, ingediend na 1 juli 2013, worden niet meer getoetst aan redelijke eisen van welstand. Recente ervaring met vergunningvrije bouwwerken en welstandsvrije gebieden leert de gemeente dat er geen angst hoeft te bestaan voor het ontstaan van excessen. Een instrument om tegen excessen op te treden heeft de gemeente dan ook niet meer.
Hoewel de welstandstoetsing is beëindigd, moet een aangevraagde omgevingsvergunning met betrekking tot monumenten en panden gelegen binnen het beschermde stads- en dorpsgezicht, wèl worden voorzien van een positief advies van een monumentencommissie. Ook is afgesproken dat er voor de beschermde gezichten beeldkwaliteitplannen worden opgesteld. Die worden gekoppeld aan het bestemmingsplan, voor zover dat mogelijk is tenminste, zodat er toch enig toetsingskader met betrekking tot beeldkwaliteit overeind blijft.

De monumentencommissie beoordeelt of het belang van monumentenzorg zich niet tegen het verlenen van een omgevingsvergunning verzet. Inmiddels is de nieuwe monumentencommissie benoemd en wordt per 1 juli 2013 gestart met de werkzaamheden.

Het nieuwe beleid wordt over twee jaar geëvalueerd.

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit