18-06-13tijdschrift over welstand in De Wolden

 

Welstand staat de laatste tijd veel in de belangstelling. Is het nog wel van deze tijd? Doen we het wel goed? Een aantal voorbeelden op televisie, zoals in de Slag om Nederland, laat pijnlijk zien dat welstand niet altijd even gemakkelijk en altijd even navolgbaar is.

Dewolden1

In de gemeente De Wolden heeft de raad besloten om de verantwoordelijkheid voor welstand terug te leggen bij haar inwoners, door een groot deel van het gemeentelijk grondgebied welstandsvrij te maken. Beschermde dorpsgezichten en enkele landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle gebieden zijn uitgezonderd.Maar daar heeft de raad het niet bij gelaten. Om de inwoners een goede basis te geven, te laten nadenken over welstand en zich te laten inspireren door fraaie voorbeelden van welstand, is een brochure over welstand ontwikkeld, door ons bureau!

In de brochure komen daarom juist de inwoners aan het woord: ieder met hun eigen (ver)bouwverhaal, ieder met hun eigen ervaringen met welstand. Hoe hebben zij hun keuzes gemaakt? Waar hebben ze over nagedacht, of over moeten nadenken?

De brochure gaat niet over ‘mooi’ of ‘lelijk’, maar veel meer over vragen als: past de woning in het beeld van de straat, past een erf in het landschap of past de aanbouw bij de woning en waarom dan? De brochure helpt om de kansen en kwaliteiten van de omgeving te herkennen en ze te benutten bij bouw- en verbouwplannen.

De brochure staat vol met foto’s, verhalen en tips (onder andere over duurzaam bouwen). Wilt u een exemplaar ontvangen, of wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met Janneke Schurer of Andries van den Berg.

Dewolden2

Lees verder: BŁgel Hajema

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit