18-06-13tijdschrift over welstand in De Wolden

 

Welstand staat de laatste tijd veel in de belangstelling. Is het nog wel van deze tijd? Doen we het wel goed? Een aantal voorbeelden op televisie, zoals in de Slag om Nederland, laat pijnlijk zien dat welstand niet altijd even gemakkelijk en altijd even navolgbaar is.

Dewolden1

In de gemeente De Wolden heeft de raad besloten om de verantwoordelijkheid voor welstand terug te leggen bij haar inwoners, door een groot deel van het gemeentelijk grondgebied welstandsvrij te maken. Beschermde dorpsgezichten en enkele landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle gebieden zijn uitgezonderd.



Maar daar heeft de raad het niet bij gelaten. Om de inwoners een goede basis te geven, te laten nadenken over welstand en zich te laten inspireren door fraaie voorbeelden van welstand, is een brochure over welstand ontwikkeld, door ons bureau!

In de brochure komen daarom juist de inwoners aan het woord: ieder met hun eigen (ver)bouwverhaal, ieder met hun eigen ervaringen met welstand. Hoe hebben zij hun keuzes gemaakt? Waar hebben ze over nagedacht, of over moeten nadenken?

De brochure gaat niet over ‘mooi’ of ‘lelijk’, maar veel meer over vragen als: past de woning in het beeld van de straat, past een erf in het landschap of past de aanbouw bij de woning en waarom dan? De brochure helpt om de kansen en kwaliteiten van de omgeving te herkennen en ze te benutten bij bouw- en verbouwplannen.

De brochure staat vol met foto’s, verhalen en tips (onder andere over duurzaam bouwen). Wilt u een exemplaar ontvangen, of wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met Janneke Schurer of Andries van den Berg.

Dewolden2

Lees verder: Bügel Hajema

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit