13-06-13De verleidelijke welstandsnota

De tijd dat welstandscommissies vanuit een ivoren toren adviseerden over bouwplannen, waarbij de eigen regels soms op een geheel eigen wijze werden geïnterpreteerd, ligt al enige tijd achter ons. Desondanks staat het welstandsbeleid ter discussie en niet alleen op verjaardagsfeestjes. Is die kritiek terecht? En zo ja, moeten we daar dan iets mee?

De huidige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen gaan snel. Burgers worden steeds mondiger en denken enthousiast mee over nieuwe ontwikkelingen. Of ze komen zelf met plannen. Het bottum-up denken is in deze tijd van stagnerende grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen terug van weggeweest. Tegelijkertijd staat deregulering hoog op de politieke agenda. Minder betutteling en meer vrijheid zijn toverwoorden voor nieuw beleid. “Afschaffen van de welstand” komt steeds vaker aan de orde, zeker nu veel welstandsnota’s geactualiseerd moeten worden. Het draagvlak voor welstandsbeleid is hard aan het afbrokkelen. Steeds meer gemeenten verklaren zich geheel of gedeeltelijk welstandsvrij.

Tegen deze achtergrond is het opvallend om te zien dat architectuur in warme belangstelling staat van veel mensen. De dag van de architectuur is landelijk bekend en trekt steeds meer belangstellenden, net als de open monumentendag. Discussieavonden over architectuur worden druk bezocht, veel lokale architectuurcentra maken overuren. En sloopplannen roepen nog steeds veel reacties los bij burgers in verschillende gemeenten.

Lees verder: adviesbureau SAB

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit