04-06-13Hoe bouwt particuliere opdrachtgever?

Zelfbouw, of particulier opdrachtgeverschap is ‘hot’. Bovendien vormt het op dit moment een van de weinige groeimarkten voor architecten. Om daarop te kunnen inspelen, is kennis over de particuliere opdrachtgever essentieel. In het project ‘Zelfbouw, catalogusbouw en de rol van architectuur’ onderzoekt Florian Eckardt samen met de gemeente Almere de drijfveren van particuliere bouwers.

Voor deze studie zijn opdrachtgevers / bouwers van twintig gerealiseerde huizen in het Homeruskwartier in Almere geïnterviewd. Het bijzondere aan Homeruskwartier is dat hier een groep mensen aan het bouwen is, die voorheen geen eigen huis konden bouwen. Door goedkope kavels aan te bieden en betaalbare oplossingen aan te dragen, kreeg de gemeente Almere hier een nieuwe groep mensen aan het werk: de modale inkomens, allochtone gezinnen, starters. Om er achter te komen hoe deze nieuwe groep opdrachtgevers keuzes maakt, wanneer zij met een architect werken, wat zij belangrijk vinden, enzovoort, zijn de ontwerpen en bouwprocessen geanalyseerd.  De kernvraag van het onderzoek is: welke keuzes (esthetisch én procesmatig) maken zelfbouwers? En wat kunnen architecten hiervan leren?

Lees verder: BNA Onderzoek

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit