04-06-13Hoe bouwt particuliere opdrachtgever?

Zelfbouw, of particulier opdrachtgeverschap is ‘hot’. Bovendien vormt het op dit moment een van de weinige groeimarkten voor architecten. Om daarop te kunnen inspelen, is kennis over de particuliere opdrachtgever essentieel. In het project ‘Zelfbouw, catalogusbouw en de rol van architectuur’ onderzoekt Florian Eckardt samen met de gemeente Almere de drijfveren van particuliere bouwers.

Voor deze studie zijn opdrachtgevers / bouwers van twintig gerealiseerde huizen in het Homeruskwartier in Almere geïnterviewd. Het bijzondere aan Homeruskwartier is dat hier een groep mensen aan het bouwen is, die voorheen geen eigen huis konden bouwen. Door goedkope kavels aan te bieden en betaalbare oplossingen aan te dragen, kreeg de gemeente Almere hier een nieuwe groep mensen aan het werk: de modale inkomens, allochtone gezinnen, starters. Om er achter te komen hoe deze nieuwe groep opdrachtgevers keuzes maakt, wanneer zij met een architect werken, wat zij belangrijk vinden, enzovoort, zijn de ontwerpen en bouwprocessen geanalyseerd.  De kernvraag van het onderzoek is: welke keuzes (esthetisch én procesmatig) maken zelfbouwers? En wat kunnen architecten hiervan leren?

Lees verder: BNA Onderzoek

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of 020 412 49 64

 • Jaarverslag 2020Jaarverslag 2020

  De Federatie had een bijzonder actief jaar in 2020. De nationale dialoog bouwcultuur. Verhuizing naar Amersfoort. Handreiking adviesstelsel, verkenning bedrijventerreinen. Digitale beeldspraak.

  lees verder

 • Omgevingskwaliteit - investeren in een beter NederlandOmgevingskwaliteit - investeren in een beter Nederland

  De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit formuleerde in april 2021 haar wensenlijst voor de komende kabinetsperiode: investeer in kwaliteit.

  lees verder

 • Kwaliteit van bedrijventerreinenKwaliteit van bedrijventerreinen

  De 3500 bedrijventerreinen in ons land zijn zelden pareltjes van ruimtelijke kwaliteit. Toch werkt één derde van de beroepsbevolking op een bedrijventerrein. Er is momenteel in politiek en samenleving veel aandacht voor een aantrekkelijke leefomgeving, maar over een aantrekkelijke werkomgeving wordt minder gesproken.

  Benodigde investeringen vanwege verduurzaming van de energieproductie, klimaatadaptatie of de transformatie van werken naar wonen en winkelen zijn een kans om de ontwerpkwaliteit van de gebieden en gebouwen te verbeteren.

  lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit