Publicatie: 25-09-09Gebiedskwaliteit rond infrastructuur

 


De omgevingen van snelwegen en spoorwegen behoren niet tot de mooiste van ons land. Dat komt onder andere omdat bij de aanleg van infrastructuur zelden is gelet op de effecten die de aanleg heeft op de omgeving, en evenmin op de kwaliteit van het uitzicht vanaf de weg. De gebiedskwaliteit rond infrastructuur is niet zo best.

Kan het anders? De opgave is ingewikkeld: de gemeentelijke overheid is verantwoordelijk voor ruimtelijke kwaliteit - daarvoor bestaan instrumenten zoals bestemmingsplan, welstandsnota, structuurvisie, landschapsontwikkelingsplan en grondexploitatie.

 

omslag

Maar het gemeentebestuur is zelden opdrachtgever van grootschalige infrastructuur. Snelwegen en spoorwegen 'overkomen' de gemeente, die door optimale inzet van haar hindermacht kan proberen de kwaliteit te beïnvloeden.
Over dit onderwerp gaat het boek Gebiedskwaliteit rond infrastructuur, met essays van de hand van Friso de Zeeuw, Henk Licher en Hugo Priemus, een interview met Jeroen den Uyl en een artikel van Flip ten Cate, Jan Wabeke en David van Zelm van Eldik.
Het boek werd gepresenteerd op het seminar Infrastructuur als katalysator voor gebiedsontwikkeling op 25 september 2009.

Het boek is, zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl of via telefoonnummer 020-4124964.


Terug naar de publicaties

Nieuws

  • Lunchlezing 22 april

    Deze lunchlezing gaat over Nut en noodzaak van transformatiekaders bij het integraal ontwerpen aan cultureel erfgoed.

    lees artikel

  • Dag van de Ontwerpkracht

    Save the Date: de 3e Dag van de Ontwerpkracht vindt plaats op 4 juli te Tilburg

    lees artikel

  • Onze Plek - gesprekken over de omgeving

    We gaan luisteren naar ideeën van burgers voor de toekomst van hun plek. Zestien ontwerpers gaan met ze in gesprek.

     

    lees artikel

  • Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige bouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen. Een project van FRK en CRa.

    lees artikel

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit