Nieuwsbrief 33Nog complexer

Vergunningvrij bouwen: nieuwe regels in oktober 2014 van kracht


De nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen zijn aanvaard door de Tweede en Eerste Kamer. Ambtelijk worden nog wat puntjes op de i gezet – vandaar dat de tekst pas halverwege september gepubliceerd wordt – maar de bedoeling is dat de regels per 1 oktober 2014 zullen in gaan.

In de correspondentie met de Eerste en Tweede Kamer is minister Schultz uitvoerig ingegaan op de bezwaren die o.m. door de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit zijn opgeworpen. In die brieven wordt gesuggereerd dat het draagvlak voor vergunningvrij bouwen en voor een verdere aanpassing van de regels zeer groot is, en dat de bezwaren ertegen afkomstig zijn van een kleine groep kwaliteitsborgers, die niet alleen het publiek belang, maar ook de eigen broodwinning voor ogen hebben. Anderzijds is de minister niet van zins om gemeenten de ruimte te geven om, in het belang van ruimtelijke kwaliteit, beperkingen te stellen aan vergunningvrij bouwen, uit angst dat de gemeenten daar massaal gebruik van zouden maken. Het is van tweeën één: óf het draagvlak is groot, en dan hoeft er dus geen angst te bestaan dat gemeenten het vergunningvrij bouwen op grote schaal beperken, óf het draagvlak is helemaal niet zo groot, en de gemeenten hebben uit hun wettelijke zorgplicht voor kwaliteit behoefte aan instrumenten om maatwerk mogelijk te maken.

Hoe dit zij – de democratie heeft zijn werk gedaan en de regels gaan per 1 oktober in. Tot die datum wordt er nog voortdurend aan de teksten gesleuteld, dus een compleet overzicht van wat er precies anders wordt is nu nog niet te geven. Voorzichtigheid is geboden met de teksten die inmiddels her en der op Internet verschijnen: die zijn nog niet definitief en worden soms ook weer herroepen.
Zoals wij eerder al schreven wordt de regeling er niet simpeler op. Nieuwe definities van achtererfgebied, nieuwe eisen met betrekking tot vorm en verdiepingshoogte van bijgebouwen, de uitzondering die het mogelijk maakt om ieder bijgebouw voortaan als mantelzorgwoning te gebruiken: er valt voorlopig nog veel te studeren voordat iedereen de finesses van de aanpassingen zal doorgronden. Ongetwijfeld zullen er in het najaar instructies over de nieuwe regels gegeven worden door de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland, het Instituut voor Bouwrecht, en dergelijke, en komt het ministerie met een heldere uitleg van het nieuwe stelsel. Ook de (leden van de) Federatie zullen in de uitleg van de nieuwe regels een rol spelen.

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit