Nieuwsbrief 33Nefaste driehoek van vernielers

Habets-lezing Nico Nelissen

Limburg is een prachtige provincie. De dichtheid aan ruimtelijke kwaliteiten is er groter dan in Toscane of Andalusië, zegt prof Nico Nelissen enigszins provocerend.

In de Habets-lezing, die Nelissen in juni uitsprak, zegt hij dat het bewaken en verzorgen van de ruimtelijke kwaliteit van Limburg ‘une affaire d’honneur’ is, en een kwestie van beschaving. Dat is niet vanzelfsprekend, want de kwaliteit wordt bedreigd door een nefaste driehoek van onwetendheid, onverschilligheid en onwilligheid.

Doorkijkje in Eijsden

Er zijn vier partijen die kunnen voorkomen dat deze drie O’s hun verwoestende werk doen: opdrachtgever, ontwerper, overheid en particuliere maatschappelijke organisaties. Schoonheid wordt in stand gehouden, geproduceerd, maar ook aangetast in de duizenden kleine beslissingen, die geen van alle op zichzelf, maar te samen een enorme invloed hebben op de kwaliteit van de provincie. Vandaar dat het zaak is dat de partijen die hun invloed kunnen aanwenden, zich sterk maken voor de voortdurende, alledaagse, bevordering van kwaliteit in elke ingreep in de publieke ruimte.

De Habet-lezing van prof. Nico Nelissen kunt u hier lezen.

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit