NieuwsberichtDeskundigenoordeel

Het College van rijksadviseurs bracht november vorig jaar een essay uit over kansen en beperkingen van ruimtelijk-kwaliteitsbeleid in de komende Omgevingswet. Zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit zal in de Omgevingswet een plek krijgen, maar het is vooral aan gemeenten hoe die zorgplicht in te vullen. En ruimtelijke kwaliteit heeft, zoals de auteur schrijft, voor gemeenten geen prioriteit of urgentie nu er al zoveel, door het Rijk doorgeschoven taken op het bordje van gemeenten terecht komen. Er doet zich een paradox voor dat de ruimtelijke omgeving enerzijds als dynamisch en veranderlijk wordt gezien en gepresenteerd, anderzijds op het mentale vlak bijna een soort abstracte aanwezigheid is die geen onmiddellijke aandacht behoeft, er toch altijd zal zijn ̶ andere dingen gaan nu even voor…, enzovoort. In het stuk wordt een ambtenaar van de gemeente Sudwest Fryslân geciteerd die in zijn gemeente met 80.000 ha grond en 69 kernen 2 fte voor ruimtelijke kwaliteit heeft! Deze gemeente heeft geen stedenbouwkundige dienst. Naast de taken die provincies en gemeenten te wachten staan om de uitgangspunten van de Omgevingswet straks goed op te nemen, bevat het essay een aantal adviezen hoe dit uit te voeren. Dat houdt in dat er schotten worden neergehaald, dat er vroegtijdig en integraal wordt beraadslaagd en dat belangen zoveel mogelijk worden gekoppeld zodat meerdere doelen bereikt worden en mensen zich betrokken voelen. Een ‘deskundigenoordeel’ blijft daarbij onontbeerlijk, maar dan op basis van overtuigingskracht en verleiding.

José van Campen: Urgentie, verleiding en gereedschap, essay in opdracht van College van rijksadviseurs, november 2013.

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit