NieuwsberichtDe Nije Plaets

Het secretariaat van platform De Nije Plaets waar boeren met hun uitbreidingsplannen kunnen komen, is sinds eind 2011 bij de regionale welstands- en monumentenorganisatie Hus en Hiem ondergebracht. De provincie Friesland heeft vorig jaar geëvalueerd hoe het platform functioneert. Positief is de evaluatie over de integrale benadering van de plannen, het lokale maatwerk; het secretariaat bij Hus en Hiem is in goede handen. Maar er worden kanttekeningen gezet bij het ontbreken van een vervolgtraject en dingen als handhaving en de aanleg van beplanting. Hoewel de regeling sinds 2012 was versoberd (geen tweede gesprek meer) blijkt uit de evaluatie dat men dat tweede gesprek mist en dat men nog liever zou willen dat De Nije Plaets ook na het tweede gesprek in de buurt blijft van het project. Uit het onderzoek komt naar voren dat gemeenten een sterkere ruimtelijke onderbouwing nodig vinden en dat men De Nije Plaets ook zou willen inzetten voor niet-agrarische projecten in het buitengebied. Gemeenten zouden gebruik van De Nije Plaets echter ook zelf meer kunnen stimuleren.

Ook andere provincies zetten zich in voor dergelijke kwaliteitsverbeterende initiatieven op het platteland, denk ook aan het Limburgs Kwaliteitsmenu. Maar de continuïteit van zulke ondernemingen als De Nije Plaets staat helaas altijd onder druk: vraagtekens bij de legitimiteit, bij de financiering, jalousie-de-métier (kunnen we dit klusje niet beter zelf vanuit het provinciehuis doen?).

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit