Verslag ledenvergadering

Op 27 juni 2013 hield de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit haar algemene ledenvergadering in Rotterdam. Tijdens de ledenvergadering werd stevig gediscussieerd over de nieuwe koers die de Federatie inzet: een hybride takenpakket van traditionele leden en de ondersteuning daarvan, zoals de gemeenten en de diverse welstands- en monumentenorganisaties, maar ook een toename van individuele lidmaatschappen met een netwerkfunctie, plus de inzet van projecten, zoals Mooiwaarts ̶ dat een praktische, maatschappelijke boodschap verkondigt in een tijd waarin veel mensen aan een nieuwe Omgevingswet werken en daarmee wil bijdragen aan het debat over ruimtelijke kwaliteit in Nederland. De discussie welke verwachtingen men kan of mag stellen aan de Federatie is nog niet voltooid. Dat er een platform nodig blijft, staat buiten kijf. Na de ledenvergadering vertelden Marinke Steenhuis, voorzitter van de Rotterdamse commissie voor welstand en monumenten en commissiesecretaris Brechje Pronk wat de pluspunten zijn van deze stad en hoe de sterk vernieuwde en geactualiseerde welstandsnota daarop inspeelt. Als volgende programmapunt kwam de revitalisering van de Nieuwe Binnenweg aan bod. Dit lange winkellint werd dankzij een behoorlijke (ook externe) subsidie aangepakt. De architect Joep Klabbers was vanaf het begin bij het project betrokken en begeleidde de inventarisatie en uitvoering van de winkelpuienaanpak. Achter de goedkope beplating kwamen heel wat fraaie, eind negentiende eeuwse winkelpuien tevoorschijn, die de straat onmiddellijk een verzorgde en chique uitstraling hebben gegeven. Helaas is een deel van de Binnenweg nog niet aangepakt – de onderhandelingen met eigenaren en huurders zijn lastig en tijdrovend ̶ en is de subsidie nu ook stopgezet. Toch zou de gemeente Rotterdam zo wijs moeten zijn met het project door te gaan: al knappen ze maar twee panden per jaar op, met veel publicitair tromgeroffel, dan nog zit er voortgang in het project en zien al die nieuwe bewoners dat het de goede kant opgaat met hun buurt en dat deze prachtige straat niet weer afglijdt in een spiraal van onverschilligheid en verpaupering.

Zie ook het Jaarverslag 2012

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit