Kwaliteit van het kwartaalVan gasfabriek naar broedplaats

Na jaren van plannen maken en klussen heeft Alkmaar er een mooie broedplaats bij. Het is de werkplaats van de voormalige gasfabriek aan het Noord Hollandskanaal.

De oude gasfabriek lag er jarenlang troosteloos bij. Het gebouw was afgeschreven, kansloos en stond op de nominatie voor sloop. Maar Claire Bruin-Roecoert en Nicolette de Wandeler zagen wel kansen in dit gebouw. Ze richtten de Stichting Behoud GAS!Fabriek op met als doel om er een multifunctionele broedplaats voor de buurt van te maken.
Ruim een eeuw geleden werd een nieuw gasfabriekcomplex gebouwd aan de Helderseweg in Alkmaar. Vijftig jaar later eindigde de bloeiperiode van de gasfabriek, toen in 1968 de regio Alkmaar, net als de rest van Nederland, overging op aardgas. Na de ontdekking van de gasbel bij Slochteren in 1959, kwam het gas voortaan uit Groningen.

Crowdfunding
De oude gasfabrieken werden grotendeels gesloopt. In Alkmaar bleven alleen kantoorpanden over en het oude werkplaatsgebouw van de gasfabriek. Nadat energieleverancier Nuon uit het pand vertrok, is het nog enige tijd gebruikt voor andere kantoorfuncties. Sindsdien stond het leeg en deze plek aan de Helderseweg veranderde in een verlaten stek.

Via crowdfunding en met hulp van sponsoren wist de stichting het gebouw, met een strook grond van twee meter rondom, aan te kopen. Het naastliggende terrein zal op termijn waarschijnlijk worden verkocht. Tot die tijd mag Stichting Behoud GAS!Fabriek een deel van de grond gebruiken. Er staan inmiddels bakken met zelf geteelde groente en kruiden.
Op dit terrein aan het Noordhollandskanaal wordt ook geëxperimenteerd met een Urban Earthship (ecowoning) is er staan op dit moment twee Tiny Houses.

Niet cadeau
De GAS!Fabriek ontwikkelt zich tot een fraaie ontmoetingsplek. Er is ruimte voor culturele, culinaire en sociale activiteiten, zoals workshops, een kookstudio en cursussen. Ook kan de GAS!Fabriek gebruikt worden als decor voor een fotoshoot, vergadering, evenement, bijeenkomst of feestje. Een aantal ruimtes is verhuurd aan sociaal-maatschappelijke organisaties. Voorop staat de samenwerking met lokale ondernemers, bewoners en organisaties. 

De initiatiefnemers kregen het niet cadeau. Er is hard voor gewerkt. Dat deden en doen ze nog steeds met de hulp van een grote groep vrijwilligers en vrienden. Door alle aandacht en vooral door de inzet van de stichting besloot het college van burgemeester en wethouders het pand op de lijst van gemeentelijke monumenten te plaatsen.

www.gasfabriek.com


CB | april 2018
Aanmelden voor de nieuwsbrief Federatie Ruimtelijke Kwaliteit via: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit