Wat te doen met dubbele petten?

Wat moet een commissie doen, als er een plan van een van de commissieleden op de agenda staat en in de vergadering wordt behandeld? In de meeste reglementen staat dat het betreffende commissielid niet mee mag doen met de advisering over zijn eigen bouwplan. Maar gaat dat ver genoeg?

In een collegiale sfeer wil de commissie het haar mede-commissielid natuurlijk niet te lastig maken, niets menselijks is ons vreemd. Hoe sterk moet je in je schoenen staan om het plan van je collega streng te beoordelen, als dat nodig mocht zijn? De boodschap kan nog zo neutraal en met respect worden afgegeven, maar het blijft een lastige voor de voorzitter van de commissie, ook al is de indiener van het plan intussen op de gang gaan staan zodat de commissie onafhankelijk en onbevooroordeeld kan adviseren. Maar de commissie is uiteraard op dat moment niet volledig onbevooroordeeld.

Wat te doen? In sommige commissies wordt een bureaugenoot van het commissielid naar de welstandsvergadering gestuurd om het plan toe te lichten, terwijl het ontwerpende commissielid zelf op de gang verblijft. In een aantal andere gemeenten wordt in een dergelijk geval de advisering uitbesteed aan een andere, naburige commissie, opdat men elkaar recht in de ogen kan blijven kijken en er geen praatjes de wereld in gaan dat commissieleden elkaar de hand boven het hoofd houden. We zijn benieuwd te horen hoe het in uw gemeente is geregeld, dat kan via gtc@ruimtelijkekwaliteit.nl (GtC)  

Medewerkers

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit is een slanke en soepel opererende organisatie. Momenteel bestaat het bureau van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit uit vier medewerkers.

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit