Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit

Han Lörzing was tot februari dit jaar provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit van de provincie Utrecht; hij is 1 februari 2013 opgevolgd door Ingeborg Thoral, die voor twee jaar is benoemd. De provincie heeft in een aantal boekjes de activiteiten van Lörzing verzameld, zodat duidelijk wordt waarmee hij zich die jaren heeft beziggehouden. De adviseur (de functie werd in 2009 ingesteld) heeft zich grotendeels gericht op het wegennet om Utrecht dat dan ook van een uitzonderlijke complexiteit is. Daarnaast heeft hij geadviseerd over woningbouwplannen, gemeentelijke randzones, de bestemming van terreinen en windmolens. Een aantal van die projecten zijn nu in vijf kleine boekjes verzameld.

Dankzij vasthoudende betrokkenheid konden er voor de ring Utrecht en het knooppunt Hoevelaken kwaliteitsteams worden geformeerd, waardoor all round adviezen mogelijk worden, over de horizon wordt geblikt en andere projecten en plannen meeliften op de stroom. Hij gaf een bureau opdracht de infrastructurele kunstwerken in de provincie te inventariseren: wat is het, waar ligt/staat het, welk jaartal heeft het, enz. maar vooral: wat zijn de aandachtspunten? Hij deed ook onderzoek naar windmolens. Hoewel er in de provincie Utrecht van het Rijk maar 15 tot 20 molens hoeven te komen, berekende Lörzing dat er makkelijk 1,5 tot zeven keer meer molens kunnen worden neergezet.

Uit alle adviezen blijkt de nuchtere kijk van deze adviseur, die niet beïnvloedbaar lijkt door incidentenpolitiek. Hij waarschuwt ervoor ondeugdelijke en met recht afgeketste plannen, zoals de verbrede weg door Amelisweerd, niet over tien jaar weer uit de kast te halen, maar nu al rekening te houden met de noodzaak dat Utrechts wegencapaciteit eindig is en dat de gemeente dus snel moet inzetten op de positie van multimodaal knooppunt, dus met heel veel goed op elkaar aangesloten ov in alle richtingen. Na lezing begrijp je dat de provincie het wijze besluit nam de functie van adviseur ruimtelijke kwaliteit te continueren. De provincie heeft daar veel voor over: de adviseur ruimtelijke kwaliteit werkt 2,5 dag in de week voor de provincie en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Allerlei partijen kunnen een beroep doen op dat advies.

Info: Er zijn vijf boekjes gemaakt: Beeldverhalen, Kwaliteitsteam infrastuctuur, Kansen voor kwaliteit, Kwaliteit op locatie, Advies A12 zone, provincie Utrecht, april 2013, te bestellen bij: marielle.hoefsloot@provincie-utrecht.nl.

Recente jurisprudentie

Hieronder vindt u korte samenvattingen van (recente) jurisprudentie op het gebied van welstands- en monumentenzorg.

De integrale uitspraak vindt u door op "lees verder" te klikken. 

  • Heerjansdam: afwijken welstandsbeleid

    Het college van Zwijndrecht verleent een vergunning voor een bouwwerk dat in strijd is met redelijke eisen van welstand. Volgens b&w is het bouwwerk, hoewel het in strijd is met het welstandsbeleid, 'passend' in de omgeving en zou toepassing van de welstandscriteria in dit geval juist leiden tot een slechte beeldkwaliteit.

    Tot dusverre werd verondersteld dat er zwaarwegende argumenten van publiek belang moesten zijn om een vergunning te verlenen voor een bouwwerk dat in strijd is met de welstandscriteria. Nu blijkt echter dat ook een motivering op grond van de beeldkwaliteit zelf kan leiden tot een vergunning die in strijd is met het welstandsbeleid. 

    lees verder

  • Blokker: gemeentelijk monument

    Een gemeente heeft veel beleidsruimte om een pand aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat gebeurt op grond van een advies van de erfgoedcommissie.
    De eigenaar van dit pand denkt dat hij op kosten wordt gejaagd en minder mag, als zijn pand monument wordt, en vindt een andere erfgoedcommissie, die meent dat de monumentale waarden te zeer zijn aangetast om bescherming te rechtvaardigen.
    De Raad van State beantwoordt de vraag of de gemeente in redelijkheid kon afgaan op het eerste erfgoedadvies. Omdat de erfgoedcommissie geen fouten heeft gemaakt, maar slechts een ander oordeel heeft over de monumentaliteit dan de tweede commissie, mocht de gemeente zijn beleidsruimte gebruiken om het pand als monument aan te wijzen.

    lees verder

  • Wassenaar: positief advies eisen mag niet

    De gemeente Wassenaar heeft in een paraplubestemmingsplan voor gebieden met een hoge cultuurhistorische waarde de dubbelbestemming 'waarde cultuurhistorie' toegevoegd. Bij bouwplannen en verbouwingen aan de bijzondere gebouwen in die gebieden wordt slechts een omgevingsvergunning verstrekt als er een positief advies van de Commissie Welstand en Monumenten ligt. Daarmee ontneemt de gemeenteraad zichzelf de ruimte om ondanks cultuurhistorische bezwaren tóch vergunning te verlenen indien een ander belang zwaarder weegt. Dat mag niet, zegt de Raad van State.

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit