01-06-18De Nieuwe Kaart van Nederland krijgt 3e leven

Nederland staat de komende jaren voor omvangrijke opgaven op het gebied van energie en klimaat, mobiliteit en verstedelijking.  Deze opgaven hebben grote impact op de beperkte ruimte in ons land. Tegelijkertijd worden er voortdurend nieuwe plannen gemaakt: van woningbouw tot zonneweides en van de transformatie van een bedrijventerreinen tot de aanleg van nieuwe natuur. Een goed overzicht van al deze plannen en het stadium waarin zij zich bevinden ontbreekt.

Maar stel je voor hoe handig het zou zijn als we één verzamelplaats zouden hebben voor alle informatie over geplande ruimtelijke ontwikkelingen in Nederland. Een portaal waarin je in één oogopslag inzicht krijgt in welke plannen er zijn op het gebied van wonen, werken, water, natuur, infrastructuur.

Om deze ontwikkelingen op de kaart te zetten heeft het College van Rijksadviseurs i.s.m. RIGO en Provincie Zuid-Holland de stichting ‘De Nieuwe Kaart van Nederland’ opgericht. Dat kunnen ze niet alleen: ze vragen overheden om te helpen de Nieuwe Kaart compleet en gelaagd te maken.

De eerste "Nieuwe Kaart van Nederland" werd in 1997 gemaakt door de legendarische organisatie NIROV, het instituut voor ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Een tweede impuls kreeg de kaart een decennium later, toen het ministerie van VROM besloot de productie en het beheer van de kaart te financieren. Het ministerie is daar in 2010 mee gestopt. Het valt de hopen dat deze derde poging duurzamer zal zijn.

De (nog zeer onvolledige) kaart is te vinden via https://nieuwekaartnl.nl/

Lees verder: College van Rijksadviseurs

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit