14-12-15Wet VTH door 1e Kamer aangenomen

Op 8 december 2015 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel vergunningverlening, toezicht en handhaving onverkort aangenomen. Doel van de wet is een veilige en gezonde leefomgeving. Regels rondom goede samenwerking bij de uitvoering moeten dit mogelijk maken. Deze wet is een toegevoegd hoofdstuk aan de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). Bij de wet hoort een AMvB.

29 Omgevingsdiensten bedekken nu het hele land. Provincie en gemeenten hebben zich verbonden om via een Verordening Kwaliteit te sturen op kwaliteit van de uitvoering. In de Modelverordening die VNG en IPO deze zomer hebben opgesteld, zijn de kwaliteitscriteria opgenomen, diegebruikt kunnen worden om het kennis- en opleidingsniveau te bepalen van de ambtelijk medewerkers die belast zijn met de uitvoering van Wabo-taken, zoals milieu, bouw- en woningtoezicht en erfgoed-taken.

De stelselherziening beoogt tevens het verbeteren van de afstemming en informatieuitwisseling tussen de provincies, gemeenten, waterschappen, politie, rijkstoezichthouders en OM. Het is nu verplicht de toezichtinformatie met elkaar te delen en wederzijds informatie uit te wisselen. Via periodiek regionale afstemming worden de programma’s en handhavingsprioriteiten vastgelegd.
Lees hier de wettekst en link hier naar de Modelverordening

(met dank aan de Federatie Grote Monumentengemeenten)

Lees verder: Eerste Kamer

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit