22-10-14Visie, kwaliteitsgesprek moeten in Omgevingswet

Een Omgevingsvisie is onmisbaar voor gemeenten, en moet dus wettelijk worden verplicht, en hetzelfde voor een niet-vrijblijvend gesprek over kwaliteit. Dat betoogt Flip ten Cate in een internetcollege over ruimtelijke kwaliteit in de Omgevingswet. Het 7-minuten durende college is te vinden op de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, programma Eenvoudig Beter.

Omgevingskwaliteit is moeilijk te meten volgens Ten Cate. Het gaat over aangenaam wonen, werken en leven op plekken waar je je prettig voelt. Niet echt te meten, maar je kunt het wel weten. En je kunt er zeker een visie over hebben en er met elkaar in gesprek over gaan.

Dat is volgens hem ook nodig, want ruimtelijke kwaliteit gaat niet alleen over de waarde voor het individu, maar het is ook van nationaal belang omdat omgevingskwaliteit invloed heeft op het welzijn van alle inwoners en op de nationale economie (waardebehoud van gebouwen en bedrijven, concurrerend vestigingsklimaat). De Federatie is dan ook tevreden dat de gemeente in de nieuwe wet een zorgplicht krijgt voor de omgevingskwaliteit.

De nieuwe wet biedt veel ruimte voor lokale afwegingsruimte. Het is volgens de Federatie niet mogelijk dat een gemeente deze afwegingsruimte invult en haar zorgplicht voor omgevingskwaliteit waarmaakt, zonder een democratisch vastgestelde visie over kwaliteit. Deze visie gaat in op de kwaliteit die de gemeenschap graag wil in dit gebied. Op basis van deze visie zou het gemeentebestuur ook een gesprek moeten voeren met een initiatiefnemer over de maatschappelijke meerwaarde van zijn project. Om te beoordelen of dit aansluit bij wat de gemeenschap wil. Wat de Federatie betreft wordt zowel de omgevingsvisie als dit kwaliteitsgesprek opgenomen in de wet.

In de 7-minuten colleges op de website van het programma Eenvoudig Beter gaan experts vanuit hun achtergrond in op verschillende facetten van de omgevingswet. Bekijk het filmpje op de website van de directie Eenvoudig Beter.

Lees verder: Internetcollege kijk op de Omgevingswet

Terug naar het overzicht

Nieuwe Publicaties

Onderstaande publicaties zijn zolang de voorraad strekt, tegen verzendkosten te bestellen bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: info@ruimtelijkekwaliteit.nl

  • Jaarverslag over 2022Jaarverslag over 2022

    In 2022 groeide de formatie van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en werden er tal van initiatieven genomen en activiteiten ontplooid. Financieel waren er de nodige tegenvallers.

    lees verder

  • Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige WoningbouwRuimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen is het doel van het traject Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

    lees verder

  • Duurzame StadsgezichtenDuurzame Stadsgezichten

    De huizen in beschermde stadsgezichten worden ook verduurzaamd. Hoe is dat mogelijk zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de erfgoedwaarde?

    lees verder

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit