Publicatie: 23-06-16MooiZo(n)

Acht procent van de Nederlanders vindt zonnepanelen zo lelijk, dat ze er geen aanschaffen. Het percentage dat knarsentandend toch besluit om zonnepanelen te plaatsen moet nog een stuk hoger zijn. De website MooiZon.nl komt hen tegemoet. De site, een initiatief van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, biedt volop tips en adviezen over het verzoenen van zonnepanelen en ruimtelijke kwaliteit.

Duurzame energieopwekking is voor onze samenleving van groot belang. Eén van de grootste belemmeringen voor een grootschalige winning van energie uit duurzame bronnen is de invloed die dat heeft op de ruimtelijke kwaliteit. Windmolens zijn in hoge mate beeldbepalend, bio-vergistingsinstallaties zijn industriële complexen die op het agrarisch cultuurlandschap een enorme inbreuk kunnen maken, en zonnepanelen verstoren vaak de zorgvuldig ontworpen gebouwen en daklandschappen. En toch zullen we al die vormen van duurzame energie moeten ontwikkelen, in het belang van een leefbare toekomst.

Dicht bij huis
De website MooiZon.nl blijft dicht bij huis. Hoe leg je die losse zonnepanelen nu zo op je dak, dat het er een beetje knap uitziet? Maak van tevoren een tekening, luidt een van de adviezen. Dan zie je of een andere maat zonnepanelen misschien een betere keuze is. Een andere tip: kies op plaatsen die in het zicht liggen voor panelen zonder aluminium frame: zogenaamde all black panelen zijn ietsje duurder, maar veel minder storend. Zeker als je ze in een aaneengesloten rechthoek legt, liefst laag op het dak.

Geen vergunning
Zonnepanelen mag je neerleggen zonder vergunning (behalve bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten). De overheid houdt geen toezicht op de manier waarop ze worden geplaatst, de welstandscommissie speelt geen rol.
Dat betekent nog niet dat iedereen maar aan kan rommelen. We willen immers allemaal de waarde van ons huis in stand houden en de buren niet schofferen. Met de website MooiZon geven de experts op het gebied van ruimtelijke kwaliteit, namelijk de adviseurs van de lokale monumenten- en welstandscommissies, gratis advies over de beste manier om de zonnepanelen te plaatsen.

Download hier de brochure MooiZo(n), of ga naar de website www.mooizon.nl

Terug naar de publicaties

Nieuws

  • Lunchlezing 22 april

    Deze lunchlezing gaat over Nut en noodzaak van transformatiekaders bij het integraal ontwerpen aan cultureel erfgoed.

    lees artikel

  • Dag van de Ontwerpkracht

    Save the Date: de 3e Dag van de Ontwerpkracht vindt plaats op 4 juli te Tilburg

    lees artikel

  • Onze Plek - gesprekken over de omgeving

    We gaan luisteren naar ideeën van burgers voor de toekomst van hun plek. Zestien ontwerpers gaan met ze in gesprek.

     

    lees artikel

  • Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige bouw

    Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen. Een project van FRK en CRa.

    lees artikel

Federatie Ruimtelijke Kwaliteit